Menu

menu 1

menu 2

 

Nazwa sushi pochodzi od nazwy ryżu zamarynowanego octem i sola. To on podawany w odpowiednich proporcjach w dużym stopniu różnicuje smak tej kuchni pomiędzy różnymi restauracjami. Ryż taki przygotuje się, gotując go przez ok 30 min , po czym odparowywuje przez 20 min i dodaje specjalny ocet a także sól i cukier do smaku. Każda restauracja ma swoja recepturę octu. Tradycyjnie w Japonii ryż nie jest słodki a raczej "zakwaszony ", gdyż tylko tak przygotowany z surową rybą da prawdziwie wykwintny smak. Nieodłącznym uzupełnieniem sushi jest zielony chrzan wasabi, rosnący w górskich potokach Japonii. Składnik ten znajduje się pod ścisłą ochroną i kosztuje więcej od złota, dla tego przy przyrządzaniu sushi używa się chrzanu pochodzącego ze specjalnych hodowli.

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Polityce prywatności.